شاخص قیمت تولید کننده یا Producer Price Index) PPI)
یکی دیگر از شاخص های نشان دهنده میزان تورم PPI است . این شاخص نشان دهنده میزان تغییر بهای تمام شده کالا و خدمات در طول زمان توسط تولید کننده است . شاخص PPI جزء شاخص های پیشرو یا Leading Indicator ، در تورم مصرف کننده است . چرا که با بررسی این شاخص میتوان از سطح تغییر قیمتها در بازار کالا و خدمات مصرفی یا تورم اطلاع کسب کرد . به بیان دیگر، هر افزایش یا کاهش قیمت در این شاخص با یک وقفه زمانی در شاخص بهای مصرفکننده CPI نیز مشاهده میشود . از این رو از تغییرات شاخص بهای تولیدکننده به عنوان پیشگویی برای تورم عنوان میکنند . زمانی که تولیدکنندگان برای کالا و خدمات بیشتر هزینه می کنند ، این هزینه های بالاتر معمولاً به مصرف کننده منتقل می شود.
هرچه این آمار بالاتر باشد ، نشان از شرایط بهتر اقتصادی و همچنین تورم است . مهم است که این آمار به چه دلیل با رشد روبرو شده است ؟ مثلا رشد PPI وقتی به دلیل افزایش دستمزد باشد ، نشان از پویایی اقتصادی دارد .
شاخص بهای تولیدکننده یا همان PPI یکی از معیارهایی است که به منظور سنجش عملکرد اقتصادی ، از سطح عمومی قیمتها محاسبه و منتشر میشود . از این رو ، تأثیر قابلتوجهی بر تصمیمگیری صاحبان صنایع ، سرمایهگذاران و حتی سیاستمداران خواهد داشت .
هدف از محاسبه شاخص بهای تولیدکننده ، اندازهگیری تغییرات قیمتهایی است که تولیدکنندگان در ازای فروش کالاها و خدمات خود دریافت میکنند . به عبارت دیگر میتوان عنوان کرد که این شاخص ، قیمت کالاها در کارخانه و مبداء تولید را در نظر میگیرد . این شاخص به صورت یک شاخص وزنی از قیمت عمده فروشی کالاها یا قیمتهای تولیدکننده محاسبه میشود ؛ به همین دلیل برخی شاخص بهای تولید کننده را شاخصی میدانند که روندهای قیمتی در بازارهای عمدهفروشی ، صنایع تولیدی و بازار کالاها را منعکس میکند .
دلیل اهمیت شاخص PPI
PPI می تواند به عنوان شاخص پیشرو قیمت تغییرات نهایی در سطح مصرف کننده و تورم در نظر گرفته شود ، اگر روند در PPI بالاتر باشد . تورم کم برای تحریک هزینه های مصرف کننده ، سود شرکت ها و در نهایت بازار سهام خوب است . افزایش تورم می تواند نشانه ای از نرخ بهره بالقوه بالاتری باشد .
PPI می تواند اطلاعات را در مورد روند قیمت ها در مراحل مختلف فرایند تولید به تحلیلگران ، مدیران اجرایی و سرمایه گذاران ارائه دهد . این برای شرکت ها در تصمیم گیری در مورد سرمایه گذاری مفید است ، برای تحلیلگران در ردیابی روندهای اقتصادی و برای سرمایه گذاران که سرنخ هایی را برای تورم آینده ارایه می دهند .
در تحلیل بنیادی بررسی شاخص بهای تولید کننده حائز اهمیت است زیرا تغییر در سطح عمومی قیمتها را نشان میدهد و ارتباط بالایی با بازار دارد . تحلیلگران از این شاخص برای پیشبینی نرخ تورم در آینده استفاده میکنند . همچنین شاخص قیمت تولید کننده میزان تقاضای مصرف کننده را نیز نشان میدهد .
از آنجایی که شاخص PPI یکی از معیارها برای اندازهگیری تورم مصرفکنندگان است. مادامی که کارخانه هزینه بیشتری برای خرید مواد خام میپردازد میزان قیمت کالاهای تولیدی خود را افزایش داده و در نتیجه تورم مصرفکنندگان افزایش مییابد.
نحوه محاسبه شاخص PPI
شاخص قیمت تولیدکننده سه بخش تولیدی را زیرنظر دارد :
(1) شرکتهای کالامحور ، (2) شرکتهای صنعتی و (3) شرکتهای مبتنی بر مرحله پردازش .
برای تهیه شاخص PPI ، اطلاعات طی یک نظرسنجی پستی از خردهفروشان جمعآوری شده و پس از نمونهگیری سیستماتیک تمام شرکتهای داخل لیست سیستم بیمه بیکاری ، از سوی آمار اداره کار آمریکا منتشر میشود . معاملهگران میتوانند تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده را بهصورت تغییرات درصدی سالیانه و ماهیانه مشاهده کنند .
ضعف شاخص PPI
عناصر فرار ، مانند انرژی و غذا ، می توانند نتایج اطلاعات را خراب کنند .
همه صنایع در اقتصاد پوشش داده نمی شوند .
چند نکته مهم در خصوص شاخص PPI
1 – این شاخص به عنوان شاخص قیمت عمده فروشی (Wholesale Price Index (WPI)) تا سال 1978 شناخته می شد.
2 – PPI فعلی سال پایه در سال 1982 در 100 تعیین شده است . هر محصول یا گروهی از محصولات با یک شماره پایه 100 در یک دوره پایه شروع می شود . تمام حرکات آینده در قیمت های تولید کننده در مقایسه با دوره قبلی اندازه گیری می شود. بنابراین ، اگر یک محصول دارای PPI پایه ای از 100 باشد و در ماه بعد آن دارای PPI 110 می باشد ، این نشان می دهد که قیمت آن محصول نسبت به دوره قبلی 10٪ افزایش یافته است .
3 – تغییرات مثبت در شاخص قیمت تولیدکننده نشانه بالارفتن هزینههاست و این افزایش قیمتها درنهایت روی مصرفکنندگان اثر خواهد گذاشت . اگر این تاثیر به اندازه کافی زیاد باشد ، اعداد و ارقام آتی شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) نیز افزایش خواهد یافت که این امر حاکی از افزایش سطح عمومی قیمتها خواهد بود.
4 – به یاد داشته باشید که ارزشمندترین جنبه مربوط به شاخص قیمت تولیدکننده PPI ، تاثیر هشدار دهندهاش بر بازار است.
5 – نکته مهمی که باید به خاطر داشته باشید این است که برخی از معاملهگران و تحلیلگران بازارهای مالی معتقد هستند که شاخص CPI به مراتب از اهمیت بالاترین نسبت به PPI برخوردار بوده و میتواند درک درستتری نسبت به میزان تورم موجود در یک کشور ایجاد کند . چرا که تغییرات قیمت کالاها و مواد اولیه در نهایت پس از عبور از مراحل تولید خود را روی تغییرات قیمت مصرف کننده نشان میدهد . بنابراین شاخص CPI که تغییرات قیمت مصرف کننده را مورد بررسی قرار میداد ، میتواند دیدگاه جامعتری برای محاسبات تورم در یک کشور ارائه نماید.
6 –
در سایت فارکس فکتوری ما با 2 نسخه PPI مواجه هستیم :
PPI , Core PPI
Core PPI تغییر در قیمت فروش کالاها و خدمات فروخته شده توسط تولیدکنندگان را به استثنای مواد غذایی و انرژی که حدود 40٪ از PPI را شامل می شوند را اندازه گیری می کند .
روش تاثیر : اگر عدد اعلامی بهتر از پیش بینی اعلام گردد تاثیر مثبت روی ارز می گذارد.
یعنی “واقعی” بیشتر از “پیش بینی” برای ارز خوب است ( ‘Actual’ greater than ‘Forecast’ is good for currency ) .
میزان تاثیر : زیاد
زمان انتشار گزارش : اعلام بصورت ماهیانه در هفته دوم هرماه (معمولاً ۲۳ روز بعد از پایان هر ماه )
منبع انتشار گزارش : اداره آمار کار ایالات متحده (BLS) Bureau of Labor Statistics
آفرین بر شما