شاخص هزینههای مصرف شخصی Personal Consumption Expenditures) PCE)
شاخص هزینههای مصرف شخصی یا PCE آماری است که نمایانگر مخارج خانوار در یک دوره مشخص است . شاخص قیمت PCE تغییرات قیمت کالاهای مصرفی و خدمات تبادل شده در اقتصاد ایالات متحده آمریکا را اندازهگیری میکند .
شاخص هزینههای مصرف شخصی یا PCE از ﺷﺎﺧﺺ ﺑﻬﺎﯼ ﻣﺼﺮفﮐﻨﻨﺪﻩ یا CPI پشتیبانی میکند که تغییرات قیمت در کالاهای مصرفی و خدمات مبادله شده در اقتصاد ایالات متحده را اندازه گیری می کند .
همچنین این شاخص ، این امکان را به اقتصاددانان ، افراد و شرکتها می دهد تا ببینند اقتصاد چقدر پیشرفت می کند . در واقع آنها می بینند که مصرف کننده درآمد خود را چگونه و کجا خرج می کند . این شامل خرید کالاهای بادوام گران و کالاهای ضروری ارزان خدماتی مانند بانکداری است .
این شاخص همچنین نشان می دهد که چگونه مردم هنگام تغییر قیمت ، عادات خرید خود را تغییر می دهند . این امر قیمت PCE را بسیار مهم می کند ، زیرا دریچه ای برای مشاهده تقاضا برای محصولات و خدمات و در نهایت تحمل تورم است . پس ما از این شاخص برای سنجش وضعیت تورم یک کشور استفاده می کنیم . شاخص PCE شاخص اصلی تورم است که در هنگام تصمیم گیری در مورد سیاست های پولی توسط بانک مرکزی ایالات متحده استفاده می شود.
نحوه اندازهگیری شاخص هزینههای مصرف شخصی PCE
دپارتمان تجارت ایالات متحده BEA هر ماه ارزش کل هزینههای مصرف شخصی را هم به صورت تجمیعی و هم به صورت تقسیم شده برای کالاها (کالاهای بادوام و غیر بادوام) و خدمات گزارش میکند .
کالاهای بادوام اقلامی هستند که بیش از سه سال عمر میکنند و قیمت بالایی دارند . کالاهایی از قبیل اتومبیل ، تلویزیون ، یخچال ، مبلمان و … کالاهای بادوام محسوب میشوند .
کالاهای غیر بادوام «موقتی» محسوب میشوند . به این معنی که معمولا طول عمر آنها کمتر از سه سال است . مانند لوازم آرایشی ، بنزین ، لباس و …
دپارتمان تجارت ایالات متحده BEA برای محاسبه شاخص قیمت PCE از ارزش دلاری فعلی هزینههای مصرف شخصی استفاده میکند که تورم را نیز در قیمت دخیل میکند . اما برای تعیین مقدار تغییر قیمت در دورههای مختلف (ماهانه) ، شاخص قیمت باید مقدار واقعی را نشان دهد و تورم را تاثیر ندهند و اصطلاحا برای محاسبه این شاخص باید از قیمتها تورمزدایی کنند .
در مجموع میتوان گفت شاخص قیمت PCE و شاخص قیمت خالص PCE (بجز غذا و انرژی) نشان دهنده میزان افزایش یا کاهش قیمت مصرف شخصی از یک دوره به دوره دیگر است . اما تحلیل طبقات مختلف شاخص قیمت PCE (کالاهای بادوام ، غیر بادوام و خدمات) نشان دهنده میزان تورم مثبت یا تورم منفی در داراییهای مختلف است .
دلیل اهمیت شاخص هزینههای مصرف شخصی PCE
یکی از مهمترین پارامترهایی که مدنظر بانکهای مرکزی است میزان تورم موجود در جامعه است . چرا که به طور کلی میزان تورم در جامعه تاثیر مستقیمی بر میزان بازدهی واقعی اوراق ، میزان ارزش ارز ، کیفیت زندگی شهروندان و … دارد و این موضوع باعث شده است که تورم موجود در جامعه به یکی از مهمترین پارامترها برای سرمایهگذاران نیز تبدیل شود .
نکته مهمی که باید در مورد تورم بدانید این است که به طور معمول کشورها همیشه در تلاش هستند که میزان تورم موجود در جامعه را در یک بازهی مشخصی نگه داشته و آن را کنترل کنند . یعنی نه آنقدر تورم بالا برود که ارزش ارز کشور از دست برود و نه آنقدر کم باشد که سرمایهگذاران تمایلی برای سرمایهگذاری در اقتصاد آن کشور را نداشته باشند . بنابراین هنگامی که شما به عنوان یک معاملهگر دادههای تورمی یک کشور را مورد بررسی قرار میدهید باید بدانید که اهداف بانک مرکزی آن کشور در مورد تورم موجود در جامعه چیست؟ و این که تغییرات ایجاد شده در شاخصهای تورمی مانند CPI یا PCE بر اساس توقع کارشناسان اقتصادی آن کشور بوده است یا خیر؟
پس به طور خلاصه برای این که بتوانید به کمک شاخصهای تورمی ، اقتصاد یک کشور را مورد تحلیل قرار داده و در بخشهای مختلف آن سرمایهگذاری کنید باید در قدم اول درک درستی از موقعیت و تصمیمات بانک مرکزی آن کشور داشته باشید و بعد به کمک اخبار منتشر شده در مورد تورم آن کشور ، وضعیت اقتصادی را تحلیل کرده و بهترین جا را برای سرمایهگذاری انتخاب کنید .
چند نکته در خصوص شاخص هزینههای مصرف شخصی PCE
1 – شاخص هزینههای مصرف شخصی PCE بعنوان جزء اصلی محاسبه شاخص تولید ناخالص داخلی یا GDP می باشد . درصورت افزایش درآمد افراد ، مصرف در بازار نیز افزایش می یابد پس برای سلامت بخش تولید خوب است .
2 – در سال ۲۰۱۲ شاخص هزینه های مصرف شخصی (PCE) تبدیل به شاخص تورمی اصلی فدرال رزرو آمریکا شد . این شاخص با شاخص قیمت مصرف کننده (CPI) مقایسه میشود که تمرکز اصلی آن روی قیمت مصرفکننده است . دیگر اندازه گیریهای تورم توسط اقتصاددانان با دنبال کردن شاخص قیمت تولید کننده (PPI) و شاخص تولید ناخالص داخلی (GDP) صورت می گیرد .
3 – این شاخص نشان میدهد که قیمتها چقدر افزایش (در صورت وجود تورم مثبت) یا کاهش (در صورت وجود تورم منفی) یافتند .
4 – شاخص هزینههای مصرفی شخصی (PCE) معمولا به دو صورت اسمی (با تاثیر دادن تورم) و واقعی (تورم زدایی شده) منتشر میشود .
5 – این شاخص را معمولا در تقویمها به دو صورت ساده و Core میتوانید مشاهده کنید که در Core PCE Price Index (PCE PI) قیمت مواد غذایی و انرژی مورد محاسبه قرار نگرفته است.
روش تاثیر : اگر عدد اعلامی بهتر از پیش بینی اعلام گردد تاثیر مثبت روی ارز می گذارد.
یعنی “واقعی” بیشتر از “پیش بینی” برای ارز خوب است ( ‘Actual’ greater than ‘Forecast’ is good for currency ) .
میزان تاثیر : زیاد
زمان انتشار گزارش : بصورت ماهانه ( معمولاً در چهارمین هفته هر ماه – حدود 30 روز پس از پایان ماه )
منبع انتشار گزارش : دپارتمان تجارت ایالات متحده Bureau of Economic Analysis (BEA)
سلام اقای امیرکرال ممنون بابت توضیحات و سایت بسیار خوبتون…
سوال من راجب برابر بودن و یکی
بودن عدد پیش پینی و عدد واقعی هست مثل تاریخ ۳۰ آگوست که
Pce قیمت پیش بینی و واقعیش عدد یکسانی بود…درهمچین موقعی چه اتفاقی برا ارز می افته!؟ مچکر