احتمالاً تا به حال شنیده باشید یک گزارشگر در حین ارائه گزارش کنفرانسهای خبری چنین بگوید : «رئیس بانک مرکزی بعد از منتشر شدن دادههای اقتصادی قوی ، کمی لحن هاوکیش (Hawkish) از خود نشان داد».
در واقع ، عبارت هاوکیش (Hawkish) و داویش (Dovish) به این اشاره دارد که آیا بانک مرکزی بیشتر تمایل به سیاست پولی انقباضی (هاوکیش) یا به انبساطی (داویش) دارد .
سیاستگذاران بانک مرکزی مسئولیت تصمیمگیری در مورد کاهش یا افزایش نرخ بهره را برعهده دارند ؛ امری که تاثیر زیادی بر بازار فارکس دارد . آنها بهمنظور کاهش سرعت شدید رشد اقتصاد (مهار تورم) نرخ بهره را بالا میبرند و به منظور تحریک اقتصاد (جلوگیری از رکود و افزایش تولید ناخالص داخلی GDP) ، نرخ بهره را کاهش میدهند .
سیاستهای پولی هاوکیش (Hawkish) و داویش (Dovish) از طریق مکانیزمی که بانکدارها به آن سیاست لفظی (Forward Guidance) میگویند ، باعث تاثیر بر نرخ برابری ارزها میشود . سیاستگذاران تلاش میکنند تا حد ممکن در ارتباطاتشان با بازار شفاف عمل کنند و بیان کنند که جهت سیاستهای پولی موردنظرشان به کدام سو است.
در فارکس ، اصطلاحات شاهینی (Hawkish) و کبوتری (Dovish) به نگرش مقامات بانک مرکزی در مورد مدیریت تعادل بین تورم و رشد اشاره دارد که تحلیلگران و معامله گران بازار برای دسته بندی اعضای کمیته های بانک مرکزی براساس جهت رأی گیری احتمالی آنها قبل از جلسات سیاست های پولی استفاده می کنند.
مفهوم هاوکیش (Hawkish)
Hawk یا شاهین ، کسی است که از سیاست پولی سختگیرانه تر ( افزایش نرخ بهره با هدف کنترل تورم ) طرفداری می کند . دغدغه آنها رشد اقتصادی نیست زیرا نرخ بهره بالاتر ، وام گیرندگان را دلسرد و پس انداز کنندگان را تشویق می کند .
اصطلاح هاوکیش برای توصیف سیاست های پولی انقباضی مورد استفاده میگردد . اگر یک بانک مرکزی درباره اعمال سیاست های پولی انقباضی ازطریق افزایش نرخ بهره یا کاهش تراز مالی بانک مرکزی صحبت کند ، گفته میشود آن بانک سیاست هاوکیش دارد . همچنین اگر پیشبینیها درجهت افزایش نرخ بهره تلقی شوند ، میگوییم سیاست پولی فعلی هاوکیش است . بهعلاوه ، زمانی که بانک مرکزی چشمانداز مثبتی دربارهی رشد بازار داشته و انتظار افزایش تورم را داشته باشد ، میتوان گفت سیاست هاوکیش اعمال شده است.
فهرست برخی از عبارات که میتوان به سیاست شاهینی (Hawkish) تعبیر کرد :
رشد قوی اقتصاد
افزایش تورم
کاهش تراز مالی
سیاست مالی انقباضی
افزایش نرخ بهره
مفهوم داویش (Dovish)
Dovish یا پرنده ، کسی است که از سیاست پولی شل تر ( پایین آوردن نرخ بهره با هدف تقویت رشد اقتصادی ) طرفداری می کند .
داویش به نقطه مقابل هاوکیش اشاره دارد . زمانی که بانک مرکزی به کاهش نرخ بهره یا به افزایش آسانسازی کمّی (QE) اشاره میکند ، گفته میشود آن بانک سیاست داویش دارد . اگر بانکهای مرکزی درباره رشد اقتصادی بدبین باشند و انتظار کاهش تورم یا حتی بروز تورمزدایی را داشته باشند و این انتظارات خود را در قالب پیشبینیها و سیاستهای لفظی به بازار اعلام دارند ، گفته میشود که رویکردشان نسبت به اقتصاد داویش است .
فهرست برخی عباراتی که میتوان به سیاست کبوتری (Dovish) تعبیر کرد :
رشد اقتصادی ضعیف
کاهش تورم / تورمزدایی (تورم منفی)
افزایش تراز مالی
سیاست پولی انبساطی
کاهش نرخ بهره
مقایسه سیاستهای پولی هاوکیش (Hawkish) و داویش (Dovish)
سیاست پولی انقباضی – شاهینی یا هاوکیش (Hawkish) | سیاست پولی انبساطی – کبوتری یا داویش (Dovish) |
رشد قوی اقتصاد (تقویت ارز) | رشد اقتصادی ضعیف (تضعیف ارز) |
افزایش تورم | کاهش تورم |
کاهش تراز مالی بانک مرکزی ازطریق فروش اوراق قرضه رهنی (MBS) و خزانهداری
با فروش اوراق قرضه و خزانهداری ، نرخ بهره افزایش یافته و ارز تقویت میشود |
افزایش تراز مالی بانک مرکزی ازطریق خرید اوراق قرضه رهنی (MBS) و خزانهداری
با افزایش منابع مالی تقاضا برای ارز کمتر و ارزش ارز کاهش مییابد |
سیاست مالی انقباضی (محکم کاری و سختگیرانه) | سیاست پولی انبساطی (شل و نرم) |
افزایش نرخ بهره Hike (با هدف کنترل تورم و مهار فشارهای تورمی)
جریان نقدینگی به سمت ارز با نرخ بهره بالاتر سرازیر میشود و ارز کشور تقویت میشود با پیشبینی سرمایهگذاران مبنیبر افزایش نرخ بهره ، ارز تقویت میشود |
کاهش نرخ بهره Cut (با هدف تحریک بازار و رونق اقتصادی)
جریان نقدینگی از سمت ارز با نرخ بهره کمتر دور میشود و ارز کشور تضعیف میشود با پیشبینی سرمایه گذاران از کاهش نرخ بهره ، ارزش ارز تضعیف میشود. |
معامله براساس سیاستهای پولی هاوکیش یا داویش
یک تغییر کوچک در لحن بانک مرکزی میتواند تغییرات شدیدی در ارز بوجود آورد . معاملهگران اغلب جلسات FOMC را پیگیری میکنند و تغییرات کوچک در ادبیات آنها که میتواند بیانگر افزایش نرخ بهره یا کاهش آن باشد ، زیر نظر میگیرند تا از آن بهره لازم را ببرند.
قانون معامله در سیاست داویش و هاوکیش به این سادگی نیست که با هر لحن هاوکیش ازسوی بانک مرکزی ، اقدام به خرید ارز آن کشور کنیم و با هر لحن داویش ، اقدام به فروش آن . بلکه باید به انتظارات نرخ بهره نیز توجه داشت.
به دو حالت زیر توجه کنید :
سناریوی اول :
اگر بانک مرکزی در چرخهی افزایش نرخ بهره قرار گرفته باشد ، پس قبلا بازار پیشبینی افزایش نرخ بهره را داشته است. این وظیفه معاملهگران است که سرنخها و دادههای اقتصادی را دنبال کنند تا بفهمند لحن بانک مرکزی نسبت به وضعیت کنونی ، هاوکیشتر شده است یا داویشتر . بیشترین تغییرات در نرخ ارزها زمانی رخ میدهد که لحن سیاستهای پولی نسبت به قبل عوض شود .
سناریوی دوم :
بهطور مشابه ، اگر بانک مرکزی در چرخهی کاهش نرخ بهره قرار گرفته باشد و دادههای قبلی همه بد باشند ، بازار نیز بیشتر روی تداوم سیاست داویش حساب باز میکند . معاملهگران باید سیاستهای لفظی بانک مرکزی یا دادههای تقویم اقتصادی را پیگیری کنند تا دریابند که سیاستگذاران میخواهند داویشتر از قبل بشوند یا بالعکس .
چند نکته مهم
1 – بیشترین میزان تغییرات در نرخ ارزها معمولا زمانی رخ میدهند که بانکهای مرکزی از داویش به هاوکیش (یا بالعکس) تغییر لحن میدهند . برای مثال ، اگر بانک مرکزی پیش از این ، حالت داویش داشته و از نیاز بازار به محرک سخن میگفت و سپس ناگهان در نطقی اعلام کند که شاهد افزایش فشار تورم و رشد شدید بازار هستیم ، شما میتوانید انتظار تقویت ارز مربوط به آن کشور در مقابل سایر ارزها باشید .
2 – سخنرانی های رییس بانک مرکزی به نوعی سبب تحریک بازار شده و واکنش بازار را در پی دارد ، بنابراین مراقب حرکات سریع بازار ها پس از سخرانی باشید.
3 – سخنرانی ها می توانند شامل مواردی از قبیل تغییرات نرخ بهره (افزایش ، کاهش یا حفظ) ، بحث در مورد میزان رشد اقتصادی و چشم انداز آن و یا اطلاعیه های سیاست های پولی که تغییرات آتی را ترسیم می کند، باشند.
4 – در این زمان ها است که نوسانات بازار زیاد شده و بازار متلاطم می گردد و باید بر روی پوزیشن های باز موجود و جدید خود احتیاط کنید!
بینظیر
عالی. ممنون از مقاله خوبتون.
ممنون از اطلاعات بسیار مفیدتون.:))))))