بازار فارکس را می توان یکی از محبوب ترین و پرطرفدارترین بازارهای مالی و سرمایه گذاری دانست ، به طوری که روزانه شاهد ورود افراد زیادی به آن هستیم . اگر چه که فارکس ، بستر بسیار مناسبی برای کسب سود و درآمد های هنگفت می باشد ، ولی شرط رسیدن به آن ، آشنایی با ماهیت بازار و کسب آموزه های لازم برای فعالیت های بهینه در این بازار است .
یکی از موارد مهم که در بازار فارکس بحث ریسک گریزی (Risk-Off) و ریسک پذیری (Risk-On) در بازار است .
دسته بندی افراد در بحث مدیریت ریسک
ژنتیک ، تجربیات معامله گری و تربیت فرهنگی و اجتماعی از عوامل موثر در میزان ریسک پذیری افراد هست . ساختار های ژنتیکی قابل تغییر نیستند ، اما یک معامله گر با شناخت خودش میتواند میزان ریسک پذیری خودش را کنترل کند . افراد در بحث مدیریت ریسک معمولاٌ به دو دسته ریسک گریز و ریسک پذیر تقسیم می شوند :
ویژگی های افراد ریسک گریز | ویژگی های افراد ریسک پذیر |
محتاط ، شکاک ، بدبین | خوش بین ، خلاق ، پر انرژی ، سختکوش و مقاوم در برابر شکستها |
چند نکته جالب : طبق تحقیقات انجام شده توسط دکتر برت ان استینبارگر (Dr Brett N. Steenbarger) ;
1 – 50 درصد آدمها آنقدر ریسک پذیر یا ریسک گریزند که عملا به درد معامله گری نمی خورند و اگر هم وارد این حرفه بشوند چیزی جز ضرر برای خودشان به بار نمی آورند .
2 – 50 درصد دیگر خودشان به 2 دسته تقسیم می شوند : 25 درصد ریسک پذیر ها و 25 درصد ریسک گریز ها . که میشود با کنترل و تقویت آن به یک معامله گر حرفه ای تبدیل شد .
3 – جالب اینکه در خانم ها قسمت نئوکورتکس (Neocortex) مغز نسبت به آقایون بزرگتر است و آنها رفتارهای منطقی تر و مدیریت ریسک قوی تری دارند .
4 – مردها هم چون قسمت میانی مغزشان قدرتمندتر هست ، تمایل بیشتری برای مبارزه کردن دارند . معمولا مفهوم ریسک را به خوبی درک نمی کنند و رفتارهای پر خطری از خودشان نشان می دهند . ( مثلا بیش از حد تمایل به کارهایی مثل شرط بندی دارند و تا زمانی که چندین بار حساب خودشان را خالی نکنند به معنای واقعی ریسک پذیری نمی رسند )
5 – افرادی که استعداد خوبی در میزان کنترل ریسک خودشان دارند ، نصف راه را طی کرده اند.
6 – برای معامله گر موفق شدن فقط باید آموزش هایی را ببینند و قوانین دقیق مدیریت ریسک و سرمایه را اصولی یاد بگیرید .
تمایلات ریسک پذیری (Risk-on)
زمانی که سرمایه گذاران به امور آینده اقتصادی در بازار جهانی نگاه مثبت داشته و به آن خوش بین هستند ، میزان ریسک پذیری در آنها افزایش یافته و تمایل دارند که به سمت دارایی هایی که با ریسک همراه هستند ، روی آورند . به چنین شرایطی در بازار گفته می شود که معامله گران درگیر جریانات ریسک پذیری هستند ، به این معنا که میزان تقاضا از سوی کاربران و معامله گران بازار ، بر روی دارایی هایی که میزان ریسک بالاتری دارند ، افزایش می یابد .
تمایلات ریسک گریزی (Risk-off)
گاهی اوقات اخبار اقتصادی یا سیاسی موجب بدبینی و بی اعتمادی معاملهگران می شود . با تشدید تنش های سیاسی و تجاری میان قدرت های جهان مثل آمریکا ، چین و روسیه و … معامله گران ترجیح می دهند به سمت سرمایه های امن هجوم بیاورد . چون نسبت به آینده اقتصادی و سیاسی بین المللی ناامید هستند .
دارایی های کم ریسک (امن) برای تمایلات ریسک گریزی (Risk-off) | دارایی های پر ریسک برای تمایلات ریسک پذیری (Risk-on) |
اوراق قرضه ، خزانه و مشارکت آمریکا | سهام شرکتها |
اوراق دولت آلمان | بازار کالا : مس و نفت |
شرکت هایی که رشد پایین اما سودآوری باثباتی دارند | ارزهای دیجیتال و هر دارایی مالی قابل ارائه در بازار سرمایه |
طلا | دلار استرالیا (AUD) ، دلار کانادا (CAD) و دلار نیوزیلند(NZD) |
4 ارز امن و کم ریسک
1 – دلار آمریکا (USD) : تعهدات وزارت خزانه داری ایالات متحده آمریکا برای بازپرداخت سرمایه گذاران خود
2 – ین ژاپن (JPY) : پایین بودن نسبت بدهی به تولید ناخالص داخلی کشور ، مازاد حساب جاری (صادرات بیشتر در مقابل واردات) ، نرخ بهره کم
3 – یورو (EUR) : نرخ بهره نسبتاً پایین در اتحادیه اروپا ، فضای سیاسی نسبتاً پایدار و بهبود شرایط اقتصادی
4 – فرانک سوئیس (CHF) : اقتصاد قوی و پایدار کشور ، نرخ تورم پایین ، بانک مرکزی بسیار مطمئن و قابل اعتماد و پایین بودن نسبت بدهی
چند نکته مهم
1 – کاهش حجم معاملات در بازار بورس یکی دیگر از نشانه های بازار ریسک گریز است .زیرا سرمایه گذارانی که می خواهند از ریسک خودداری کنند ، از انجام معاملات سرباز می زنند.
2 – با افزایش احساسات ریسک ، سرمایه گذاری در دارایی های ریسکی کاهش می بابد و با کاهش احساسات ریسک ، سرمایه گذاری در دارایی های ریسکی افزایش می یابد.
3 – در بازار فارکس از آنجایی که اونس جهانی طلا نسبت به دلار سنجیده می شود ، طلا به خاطر ارزش ذاتی که دارد نسبت به دلار آمریکا بیشتر مورد توجه قرار می گیرد . پس در موارد ریسک گریزی شانس صعود طلا نسبت به دلار آمریکا بالاتر است .
با افزایش ریسک در بازار ، سرمایه گذاران از دارایی های پر ریسک به سمت اوراق قرضه ، اوراق خزانه ، طلا ، پول نقد و سایر پناهگاه های امن می روند . با وجود اینکه بازدهی این دارایی ها چندان قابل توجه نیست . اما در دوران خطرناک بازار ، این نوع دارایی ها از پروتفوی سرمایه گذار محافظت می کنند .
با کاهش ریسک در بازار ، دارایی های کم بازده و امن با اوراق های با بازدهی بالا ، سهام ها ، کالاها و سایر دارایی های ریسک پذیر تر جایگزین می شوند . هر زمان که ریسک کلی موجود در بازار پایین تر باشد، سرمایه گذاران تمایل بیشتری به افزایش ریسک پذیری پروتفوی خود برای دستیابی به سود بیشتر دارند .