شاخص سفارشات کارخانجات یا Factory Orders
این شاخص شامل دو گزارش از سفارشات کالاهای بادوام (Durable Goods Orders) و کالاهای بیدوام یا همان کالاهای مصرفی (Non-Durable Goods Orders) می باشد . نام کامل این گزارش عبارت است از “گزارش کامل بارگیری ، انبارداری و سفارشات کارخانجات” ، اما به طور خلاصه به آن گزارش سفارشات کارخانجات یا سفارشات تولید هم گفته میشود . دادههایی این شاخص از سفارشات جدید دریافت شده از سوی ۵ هزار کارخانه تولید کننده کالاهای بادوام است .
این شاخص جامعتر از شاخص سفارشات کالاهای بادوام – DGO است ، اما بسیاری اوقات این گزارش خبر جدیدی دربر ندارد چرا که انتشار پیش فروش کالاهای بادوام ، که معمولاً یک هفته قبل از گزارش سفارشات کارخانه است ، توجه بیشتری را به خود جلب می کند ، زیرا گزارش کالاهای بادوام شامل سفارشات کالاهای سرمایه ای هست ، که به نوعی سرمایه گذاری محسوب می شود .
این یک شاخص جزء شاخص های اقتصادی پیشرو یا Leading Indicator در تولید است چرا که افزایش سفارشات خرید نشان دهنده این است که تولیدکنندگان با تلاش برای تکمیل سفارشات ، فعالیت خود را افزایش خواهند داد .
4 گروه شاخص سفارشات کارخانجات یا Factory Orders
1 – سفارشات جدید ، که نشانگر کاهش یا افزایش سفارشات است .
2 – سفارشات تکمیل نشده ، که نشانگر انباشت شدن تولید است .
3 – بارگیری ، که نشانگر میزان فروشهای فعلی است .
4 – انبار ، که نشانگر قدرت فعلی و آتی سطح تولید است .
دلیل اهمیت شاخص سفارشات کارخانجات
این گزارش از شاخصهای اقتصادی مهم آمریکاست و میتواند از روند کلی بازار و اقتصاد آمریکا حکایت داشته باشد . زمانی که این شاخص افزایش مییابد ، بدین معنی است که اقتصاد آمریکا در حال گسترش است. زیرا تقاضای مصرفکنندگان افزایش یافته و در نتیجه شاخص سفارشات کارخانجات هم بالا آمده است . این خبر خوبی برای اقتصاد و دلار آمریکا خواهد بود . اما توجه داشته باشید که افزایش این شاخص همیشه خبر خوبی نیست ، چونکه شاید نشانگر رشد سریع تورم باشد .
زمانی هم که شاخص سفارشات کارخانجات کاهش مییابد ، بدین معنی است که اقتصاد آمریکا وارد رکود شده و تقاضای مصرفکنندگان پایین آمده است . هر چه تقاضا پایین باشد ، میزان سفارشات هم پایینتر خواهد بود .
چند نکته در خصوص شاخص سفارشات کارخانجات یا Factory Orders
1 – رقمهای حاضر در گزارش شاخص سفارشات کارخانجات بر اساس میلیارد دلار بیان میشوند و در عین حال از درصد هم برای بررسی تغییرات نسبت به ماه و سال قبل استفاده میشود .
2 – رشد شاخص سفارشات کارخانجات نشانگر بالا رفتن فعالیت تولیدی و در نتیجه رشد احتمالی آن خواهد بود و بالعکس کاهش یافتن شاخص نشانگر کم شدن تولید می باشد .
3 – بایستی توجه داشت که طبق این گزارش ، کالاهای بادوام به کالاهایی گفته میشوند که عمر آنها حداقل سه سال باشد . کالاهای بیدوام هم به کالاهایی گفته میشود که خیلی سریع خراب میشوند ، مثل غذا ، لباس و …
4 – در این شاخص کلیه سفارشات کالاهای تولید شده جدید محاسبه می شود . در اینجا منظور از یک سفارش پیامی است که به قصد خرید محصول با تحویل سریع در آینده داده شده است . آمار تنها شامل سفارشاتی می شود که با اسناد و مدارک حقوقی مورد تایید قرار گرفته اند (قرارداد ، نامه ، چک و … ).
5 – سفارشات لغو شده شامل این گزارش نمی شود .
6 – داده های پردازشی این شاخص با نظرسنجی از شرکت های صنعتی که طی یک ماه به میزان ۵۰۰ میلیون دلار یا بیشتر تحویل محصول داشته اند بدست آمده است . گرچه ، به منظور ارتقاء صحت اطلاعات ، این نظرسنجی شامل تولیدی های کوچکتری که با دقت بالا انتخاب شده اند نیز می شود .
روش تاثیر : شاخص سفارشات کارخانجات نشانگر فعالیت تولید می باشد . رشد این شاخص نشانگر رشد اقتصاد و افزایش قیمت دلار و بالعکس کاهش آن نشانگر رکود افتصادی میباشد . اگر عدد اعلامی بهتر از پیش بینی اعلام گردد تاثیر مثبت روی ارز می گذارد .
یعنی “واقعی” بیشتر از “پیش بینی” برای ارز خوب است ( ‘Actual’ greater than ‘Forecast’ is good for currency ) .
میزان تاثیر : پایین
زمان انتشار گزارش : بصورت ماهانه ( حدود 35 روز پس از پایان ماه) – میزان شاخص مربوط به دو ماه قبل از خود را نشان می دهد.
منبع انتشار گزارش :وزارت بازرگانی ایالات متحده Census Bureau