شاخص های اقتصادی
تحلیل فاندامنتال یا تحلیل بنیادی یکی از روشهای بررسی و پیش بینی نرخ بازار فارکس است که بر پایه ی اخبار و متغیرهای اقتصادی جهان می باشد . فارکس به عنوان یک بازار چند ملیتی ، تحت تأثیر وقایع اقتصادی جهانی است . دانستن وقایع اخبار اقتصادی و تأثیر احتمالی آنها بر روی جفت ارزهای مینور و ماژور ، به معامله گران کمک می کند تا حرکت کوتاه مدت (روزانه یا چند روزه) در بازار و یا شکست های تکنیکالی بازار را پیش بینی کنند و از آن کسب درآمد کنند .
بسیاری از معامله گران معتقدند که بازار فارکس کاملا تابع اطلاعات اقتصادی است و شاخص های اقتصادی روی نوسانات قیمت دارایی ها در بازار فارکس تاثیر عمیقی می گذارند . در هرحال بازار فارکس یک بازار دارای نوسان است و جهت محافظت از سرمایه در برابر این نوسانات باید اشراف کامل به بازار داشت .
داده هایی که باعث تغییر در قیمت جفت ارزها می شود ، متنوع هستند . اما مهم ترین آنها شاخص های اقتصادی هستند که روی بازار فارکس تاثیر می گذارند و آن را هدایت می کنند . این شاخص های اقتصادی را می توان تحلیل کرد و از آنها برای درک و پیش بینی جریانات در فارکس استفاده کرد . با درک جریانات تاثیرگذار می توانید فرصت های خرید و فروش را شناسایی کنید .
در این خبرهای بنیادی یا فاندامنتالی نمی توان هیچ رویدادی را ذاتاً مهمتر از دیگری دانست . پس شما معامله گران به جای تمرکز بر یک تراز یا شاخص تجاری باید رابطه بین آنها را به موازات شرایط فعلی بازار بررسی کنید . هر خبر اقتصادی و نحوه صحیح معامله در شرایط مختلف را در هنگام انتشار آن خبر اقتصادی مربوط به بازار فارکس بررسی و نتیجه گیری کنید .
قیمت در واکنش به بعضی از گزارشات و داده های اقتصادی ، حرکات تند و سریعی از خود نشان میدهد و در برابر بعضی گزارشها نیز اصلا واکنشی ندارد.
نحوه تاثیر شاخص های اقتصادی بر بازار فارکس
با استفاده از اطلاعات و داده های اقتصادی ، سرمایه گذاران می توانند عملکرد اقتصاد یک منطقه را اندازه گیری کنند . هر چقدر داده ها قوی تر باشد یعنی رشد اقتصادی قوی تر است . شاخص های اقتصادی نشان دهنده رشد یا افت اقتصاد یک کشور است و این موضوع مسلما روی ارز آن کشور و در نتیجه جفت های آن در بازار فارکس نیز تاثیر خواهد گذاشت.
دسته بندی شاخص های اقتصادی در فارکس
1 – شاخص های پیشرو یا Leading Indicator
یک شاخص پیشرو قبل از اینکه یک روند جدید رخ دهد ، سیگنال می دهد . شاخص های اقتصادی پیشرو یا Leading Indicator به شما میگویند که چه اتفاقی در آینده آن اقتصاد خواهد افتاد . این شاخص ها میزان اهمیت مشخصی دارند ، اما ممکن است به اصلاحیههای بعدی نیز وابسته باشند . در واقع برای دستیابی به عملکرد یک اقتصاد ، باید از شاخصهای پیشرو یا نوسانگر استفاده شود.
بنابراین ، شاخص های Leading تمایل دارند جلوتر از چرخههای اقتصادی حرکت کنند . این شاخصها به طور کلی برای تحلیلهای کوتاه مدت و میان مدت مناسب هستند .
به عنوان مثال ، پروانههای ساختمانی را میتوان نوعی شاخص اقتصادی برجسته پیشرو دانست . این شاخص ممکن است تقاضای آینده برای کار ساختمانی و سرمایه گذاری در بازار املاک و مستغلات را نشان دهند.
به دلیل ماهیت پیشروی گزارشات اقتصادی ، این شاخصها نوسانات زیادی دارند . شاخصهای پیشرو بصورت آماری منتشر میشوند . مانند شاخص مدیران خرید (PMI) منطقهای ( مانند PMI تولیدی ایالت نیویورک ، شاخص تولید فدرال رزرو فیلادلفیا ، انتظارات تورمی دانشگاه میشیگان و غیره در ایالات متحده) و همچنین PMI تخمینی Market/CIPS در بریتانیا و حوزه یورو و غیره
توجه : شاخص اندیکاتورهای پیشرو وضعیت رشد اقتصاد را در شش ماه اخیر نشان میدهد . با توجه به آمار ، اگر شاخص در عرض 3 ماه پشت سر هم منفی باشد . اقتصاد رو به رکود می باشد.
شاخص های پیشرو شامل دسته های زیر است :
شاخص های بورسی و دلار Stock Market Indexes
فعالیت های تولیدی کارخانه ای (PPI) , (PMI)
سطح موجودی و سفارشات کالا Good Orders
آمار خرده فروشی Retail Sales
مجوزهای ساخت Building Permits
داده های مسکن Housing Market
راه اندازی کسب و کار جدید New Business Startups
انتظارات مصرف کنندگان Consumer Expectations , Consumer Sentiment , (CCI)
مدعیان بیکاری Initial Jobless Claims
نرخ بهره وامهای بلند مدت و کوتاه مدت Interest Rate
بازده اوراق قرضه Bond Yields
2 – شاخص های همزمان (تصادفی) یا Coincident Indicator
شاخص های همزمان در زمان تشکیل روند مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرند . شاخص های همزمان یا شاخص تصادفی Coincident Indicator ، معمولاً اطلاعات مربوط به شاخص های پیشرو را تائید یا رد میکنند . تغییرات شاخص های همزمان اطلاعات خوبی در ارتباط با سرعت و توسعه فعالیتها یا انقباض اقتصادی فراهم میکنند . آمار خرده فروشی ، داده های درآمد شخصی ، تورم و غیره از محبوبترین شاخصهای اقتصادی همزمان در بازار فارکس باشند .
شاخص های تصادفی در زمان اتفاق مورد تجزیه و تحلیل و استفاده قرار می گیرند . اینها اعداد کلیدی هستند که تاثیر قابل توجهی بر اقتصاد کلان دارند . داده های درآمد شخصی یک شاخص تصادفی از سلامت اقتصادی است . ارقام بالاتر درآمد شخصی نشان از اقتصاد قوی تر است. اعداد پایین تر از درآمد شخصی برای اقتصاد خوب نیست . تولید ناخالص داخلی (GDP) اقتصاد نیز میتواند یک شاخص تصادفی باشد .
این شاخصها در جایی بین دو نوع شاخص دیگر (پیشرو و پسرو) قرار دارند . آنها تقریباً در زمان حال کار میکنند و اطلاعاتی در مورد وضعیت اقتصادی فعلی ارائه میدهند .
به عنوان مثال ، با اندازه گیری ساعات کار گروهی از کارمندان یا میزان تولید یک بخش خاص صنعت ، مانند تولید یا استخراج ، میتوان یک شاخص تصادفی ایجاد کرد.
نکته : البته باید در نظر داشت که دسته بندی و تعاریف شاخصهای پیشرو ، پسرو و همزمان همیشه شفاف نیستند . بعضی از شاخصها بسته به روش و زمینه ممکن است در همه دستهها قرار بگیرند . این به ویژه در شاخصهای اقتصادی مانند تولید ناخالص داخلی (GDP) معمول است .
به طور پیش فرض ، تولید ناخالص داخلی GDP به عنوان یک شاخص پسرو در نظر گرفته میشود زیرا براساس دادههای تاریخی محاسبه میشود . در برخی موارد ، ممکن است تغییرات فوری اقتصادی را منعکس کند ، و آن را به یک شاخص تصادفی تبدیل کند .
شاخص های همزمان شامل دسته های زیر است :
آمار خرده فروشی Retail Sales
تغییرات در تولید ناخالص داخلی Changes in the Gross Domestic Product (GDP)
نرخ بهره وامهای بلند مدت و کوتاه مدت Interest Rate
درآمد شخصی Personal Income
تولید ناخالص ملی (GNP) Gross National Product
قیمت مصرف کننده (CPI) Consumer Price Index
قیمت تولید کننده Producer Price Index (PPI)
3 – شاخص های پسرو یا Lagging Indicator
یک شاخص پسرو پس از آغاز روند ، سیگنال می دهد . شاخص های پسرو یا تاخیری (Lagging indicator) تنها وقایع تاریخی و گذشته یک اقتصاد را بیان میکنند ، این نوع از شاخصها نیز همانطور که از نام آنها پیداست ، با تاخیر منتشر میشوند . در اغلب موارد ، شاخص پیشرو مبنایی را ایجاد میکنند که معمولا بعداً توسط شاخص تاخیری نیز تائید میشود . یکی از معروفترین شاخصهای تاخیری ، نرخ بیکاری است . شاخصهای تاخیری را به عنوان معلولِ یک علت در نظر بگیرید . بنابراین ، مثلا زمانی که نرخ بیکاری افزایش پیدا میکند ، در واقع علت این افزایش در گذشته رخ داده است و لذا وقتی که منتشر میشوند ، خیلی اقتصاد را تحت تاثیر قرار نمیدهد.
برخلاف شاخصهای Leading ، از شاخصهای Lagging برای شناسایی روندهای موجود استفاده میشود . البته این روندها ممکن است بلافاصله به خودی خود آشکار نشوند . بنابراین ، این نوع شاخصها در پشت چرخههای اقتصادی حرکت میکنند .
به طور معمول ، شاخص های پسرو یا تأخیری بر اساس عملکرد اقتصادی یا دادههای قیمت قبلی ، در تحلیلهای طولانی مدت اعمال میشوند .
شاخص های تاخیری شامل دسته های زیر است :
دستمزدها و درآمدها Income and Wages , (NFP)
تغییرات در تولید ناخالص داخلی Changes in the Gross Domestic Product (GDP)
نرخ بیکاری Unemployment Rate
شاخص قیمت مصرف کننده Consumer Price Index (Inflation)
قدرت ارزها Currency Strength
نرخ بهره وامهای بلند مدت و کوتاه مدت Interest Rate
سود شرکت ها Corporate Profits
تراز تجاری Trade Balance
ارزش کامودیتی ها به نسبت دلار Value of Commodity Substitutes to U.S. Dollar
مقایسه 3 دسته شاخص های اقتصادی در یک نگاه | ||
شاخص های پیشرو یا Leading Indicator | شاخص های همزمان یا Coincident Indicator | شاخص های پسرو یا Lagging Indicator |
قبل از آغاز روند ، سیگنال می دهد | در زمان تشکیل روند ، سیگنال می دهد | پس از آغاز روند ، سیگنال می دهد |
مناسب برای تحلیلهای کوتاه مدت و میان مدت | مناسب برای تحلیلهای کوتاه مدت | مناسب برای تحلیلهای طولانی مدت |
نوسانات زیاد | تاثیر قابل توجهی بر اقتصاد کلان | عدم تاثیر زیاد بر روی اقتصاد |
حرکت جلوتر از چرخههای اقتصادی | نمایش اطلاعات در مورد وضعیت اقتصادی فعلی | انتشار با تاخیر – نمایش وقایع تاریخی و گذشته یک اقتصاد |
نکات برجسته شاخص های پیشرو
وابسته به اصلاحیههای بعدی |
نکات برجسته شاخص های همزمان
تائید یا رد اطلاعات مربوط به شاخص های پیشرو |
نکات برجسته شاخص های پسرو
معلولِ یک علت می باشند |
مزایا و معایب شاخص های اقتصادی در بازار فارکس
هنگامی که برای تجزیه و تحلیل فنی استفاده میشود، هر دو شاخص Leading و Lagging مزایا و معایب خود را دارند.
به نظر میرسد با پیش بینی روندهای آینده ، شاخصهای Leading بهترین فرصتها را برای تریدرها فراهم میکنند . با این حال ، مشکل این است که شاخصهای پیشرو اغلب سیگنالهای گمراه کنندهای تولید میکنند. بسیار پیش می آید که داده های گذشته این شاخص ها در آینده مجدداً اصلاح میشود.
در همین حال ، شاخصهای Lagging مطمئن تر هستند . زیرا آنها به طور واضح توسط دادههای قبلی بازار تعریف شدهاند . نقطه ضعف آشکار شاخصهای پسرو ، تأخیر در واکنش آنها به حرکتهای بازار است. در برخی موارد، ممکن است سیگنالها نسبتاً دیر به بازار بیایند تا یک موقعیت مطلوب باز شود و در نتیجه سود بالقوه کمتری داشته باشد.
در پایان باید گفت که استفاده صحیح از آنالیز فاندامنتال به عنوان منبعی ارزشمند برای هر معامله گر فارکس است . بررسی عملکرد یک کشور به شما در درک حرکت بازار کمک می کند تا به این ترتیب بتوانید به عنوان یک معامله گر از معادلات خود سود بدست آورید.
سلام وقت بخیر
دم شما گرم خیلی مقالات فاندتامنتال هایتان عالی و کامل بود. بنده خیلی استفاده کردم
همیشه سلامت و پرسود باشید
سپاس از شما
خواهش میکنم . نظر لطف شماست
سلام
یاشا قارداش. ممنون بخاطر اطلاعات مفیدی که در اختیارمون قرار دادی
موفق باشی
خواهش میکنم . نظر لطف شماست
عالی عالی عالی